Brevet populaire

Beskrivelse: Breveten starter i Nodeviga ved Odderøya i Kristiansand. Turen går først opp første stigning til toppen av Odderøya. Der snur vi og sykler ned igjen og langs kaia, forbi Colorlineterminalen til Samsen ungdomshus. Løypa går rett frem i rundkjøringen, opp Møllevannsveien. Ved Idda Park tar vi fatt på stigning nr 2 som er Tinnheibakkene. På toppen får vi en pust i bakken ned til Eigevannet. Her snur vi og sykler tilbake til Hannevika der vi møter sykkelstien mot Flekkerøya. I Auglandsbukta tar vi fatt på dagens 3. stigning som er bakkene opp til toppen av Åsane før vi får utforkjøringen ned mot Gislemyrveien som sammen med Rugdeveien tar oss til toppen av Slettheia. Dette er 4. stigning. Slettheiveien tar oss ned til Kartheia som vi følger til industriområdet på Rige.

Vi krysser nå E 39 og tar sykkelstien ned til Eigevannet for andre gang. I stedet for å ta opp igjen til Tinnheia, svinger vi til venstre opp mot Hellemyr i stigning nummer 5. På toppen får vi en pause fra stigningene i det vi følger sykkelstien forbi SHELL-stasjonen på Fidjane i retning Brennåsen i Songdalen. Her tar vi inn Fv 461 mot Nodeland.

På Nodeland tar vi av til høyre i rundkjøringen og sykler under jernbanelinjen. Vi tar av inn mot Nodeland stasjon og følger sykkelstien og Kuliaveien mot toppen. En liten avstikker opp til toppen av Svarttjønnheia markerer slutten av 6. stigning.

Så bærer det ned igjen til Kuliaveien og videre nordøstover mot Mosby. Nå skal vi i gang med 7. stigning som er Høiekleivene, 6 herlige kilometer med positive høydemeter opp til Vehustoppen. Vi fortsetter videre langs Rv 9 til vi kommer til avkjøringen til Fv 57 og 8. stigning opp til Loland. I samme jafs tar vi med stigning 9 opp til Drivenesheia.

Vel nede igjen ved Otra tar vi med oss avstikkeren opp til toppen av Smååsane som stigning 10. Nå skal vi gjennom Vennesla sentrum der vi finner Erkleivveien på den andre siden av Fv 405. Ved Erkleiv skole har vi fullført vår 11. stigning. Nå skal det sykles til Ålefjær og videre mot Justvik. Før Justvik skole tar vi til venstre opp stigning 12 mot Jærnesheia og vi sykler hele veien rundt. Vi sykler ikke ned igjen til Ålefjærveien, men tar istedet opp sykkelstien som tar oss over til Kvernhusheia. Vi sykler ned til Justvik skole og krysser under Ålefjærveien. Her tar vi opp Justlia og Kvasleveien for noen ekstra høydemeter.

Nå er det Justneshalvøya som er neste stigning, den 13. i rekken. Vi sykler opp gangstien forbi Havlimyra ungdomsskole og videre opp mot toppen i Kornblomstveien. Herfra går veien videre forbi Eidet og opp mot Fagerholt. Vi tar likegodt med oss Gimlekollen på veien. Når vi har kommet til toppen av Bergljots vei, er stigning 14 i boks. Da er Olav Tryggvasonsvei over Kongsgård II neste stigning (nr 15) og deretter står Bjørndalsheia for tur som stigning 16.

Vi er nå snart tilbake der vi startet, men en siste stigning står på menyen. Det er Bjørnebakken og Borghilds vei som tar oss opp til toppen av Gimlekollen nok en gang som stigning nummer 17. Så er det bare å finne veien tilbake til Nodeviga igjen.

Kart og høydeprofil:

Tilleggsinformasjon: Brevets populaires er ikke vanlig i Norge. Det er mer vanlig i bl.a England. Vi tar likevel sikte på å lansere Norges første og foreløpig eneste brevet populaire. Hele poenget med denne brevet populaire’n er å sykle 2000 høydemeter på 100km. Det skal gjøres innenfor 6 timer og 45 minutter (som tilfeldigvis er halve tiden av makstiden på den doble distansen, 200 kilometeren). Det gjøres gjennom 17 ulike stigninger i og rundt Kristiansand. Den er ment som en treningsløype for de lengre 300km og 400km brevetene som går vestover fra UiA. Eller rett og slett som en god trening i erobring av positive høydemeter. Løypen kan brukes fritt og påbegynnes hvor som helst etter hva som passer deg best.

Det oppfordres til å bruke sykkelstier der disse er tilgjengelige.

Antall høydemeter er ca 2086 for denne breveten.

Det tilbys nedlastbar GPS-fil til sykkelcomputeren din i ulike filformater (gpx, tcx, kml, csv).

Finn den som passer for deg på ridewithgps.com: Hent kart-/GPS-fil her